Потребителска кошница продукти 0
Марки

Европейски етикет от 1 ноември 2012 г. в сила.

Този етикет е задължителен за всички нови гуми, произведени след 1 юни 2012 г.

От какво се състои етикета?

Етикета дава на потребителя основна информация за три важни критерия, които формират базата за оценка на ефективността на гумата: горивна ефективност, сцепление на мокра настилка, и външен шум на гумата.

http://info.promogumi.bg/files/custom/EuroLabel/01_etiquette_europe.jpg

1. Икономия на гориво и ниво на емисии на CO2:

Този параметър показва нивото на съпротивление при търкаляне върху асфалт от А (най-икономично) до G (по-малка икономичност).

Разликата в разхода на гориво между гумите от клас А и тези от клас G може да достигне до 7,5%*. Средно за лек автомобил около 0,65 л на 100 км.

http://info.promogumi.bg/files/custom/EuroLabel/02_economie.png

2. Сцепление на мокра настилка:

Този параметър показва ефективността на спиране на път с мокра асфалтова настлка от А (най-къс спирачен път) до G (най-дълъг спирачен път)

Реакцията при спиране е един от най-важните елементи на ефективността на гумата на мокра настилка и е от основно значение. Разликата в спирачния път между гумите от клас А и тези от клас G може да достигне до 25-30%*. За лек автомобил, движещ се с 100 км/ч, например, това може да означава разлика до 20 м в случай на пълно спиране върху мокра настилка.

http://info.promogumi.bg/files/custom/EuroLabel/04_freinage.png

Разликата между отделните класове гуми достига около 3-6 метра. При гумите с висок показател, спирачния път е значително по-дълъг.

G - Липсва измерване: от ноември 2014 г. в страните-членки на ЕС, гуми с показатели F и G няма да се предлагат.

3. Външен шум

Този параметър показва нивото на шум при търкаляне на гумата, измерван отвън. Това обозначение е изразено под формата на две стойности.

  • Вълни: от една до 3 плътни линии
  • Ниво на шум, което отговаря на горните вълни

В момента задължителната Европейска норма е три плътни линии и на тази основа са направени обозначенията. От 2016 г. нормата ще бъде променена на 2 плътни линии (т.е. ок. 3 децибела (dB) по-малко в сравнение със сегашната норма).

ВНИМАНИЕ: Европейското обозначение не обхваща всички елементи и критерии, които оказват влияние върху ефикасността на продукта. В новата система за обозначаване някои параметри не са предвидени, като например спирачен път на суха настилка, устойчивост на аквапланинг, шум в кабината на превозното средство и поведение на пътя при завои.

Калкулатор
Стар размер:
 /   R 
Нов размер:
 /   R 

Стар диаметър: 660 mm
Нов диаметър: 660 mm

Разлика в диаметрите:
0 mm   (в допустимите граници)

Показание на скоростомера
при скорост 100 km/h: 100 km/h
Уеб сайт от Уеб Системи © 2018 М-Тайърс2006 ЕООД